Duurzaam en Gezond aan Tafel op landelijke agenda

Het begon in 2011 in de regio Nijmegen. De reacties waren destijds verrast en een tikje ongelovig. Een gezonde én lekkere zorgkeuken? Met verse producten direct van boeren uit de streek? Kostenneutraal? Met minder dan 5 procent verspilling? Dat klonk als dromerij.

Schrik niet: in 2016 gaat de standaard in de zorgmaaltijd definitief óm: naar gezond en vers eten voor zorgbewoners en patiënten in héél Nederland. De recente resultaten van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Friesland geven de doorslag. De tijd is rijp voor een landelijke uitrol van het programma.

 

“Goed eten is een mensenrecht”

Ziekenhuizen, verpleeghuizen, ouderenzorg en GGZ-organisaties ontkomen er anno 2016 niet aan om kritisch te kijken naar de manier waarop ze hun maaltijdvoorziening inrichten. Daar valt zo veel te winnen: in de gezondheid van patiënten en cliënten, in de reductie van voedselverspilling en in keiharde euro’s. Eten en drinken is géén kostenpost. Het is onderdeel van de gezondheidszorg die je je cliënten of patiënten biedt. Organisaties die zich daarvan bewust zijn, hebben al een voorname stap gezet. En om ernaar te handelen hoeven ze echt niet zelf het wiel uit te vinden. De deelnemers aan Duurzaam en Gezond aan Tafel, en de partijen achter het programma, delen hun opgedane kennis en ervaringen graag. “Omdat goed eten een mensenrecht is”, zoals één van de deelnemers verwoordde.

 

Landelijke uitrol

Diverzio acht de tijd rijp voor een landelijke uitrol van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel, dat de komende tijd op meerdere locaties wordt opgestart. Dat biedt ook andere ziekenhuizen, ouderenzorginstellingen en GGZ-organisaties de kans om hun inzichten in de eigen organisatie te vergroten en stappen te maken op het gebied van een duurzamere en gezondere maaltijdvoorziening. In al die regio’s neemt Diverzio het voortouw en wordt de samenwerking aangegaan met een aantal sterke, landelijke partners om de drempel voor deelname laag te houden. Het landelijke programma gaat starten in het najaar van 2016. Inschrijven kan op www.duurzaamgezondaantafel.nl

Lees hier een artikel over de resultaten van eerdere deelnemers.

Bekijk hier een filmpje met hun ervaringen.